Průvodce pro začátečníky < Online vzdělávání pro každého (2024)

Průvodce pro začátečníky < Online vzdělávání pro každého (1)

Obsah článku:

  1. Co je to IBAN ČSOB?
  2. Struktura IBAN ČSOB
  3. Kde najdu svůj IBAN ČSOB?
  4. IBAN ČSOB a platby v ČR
  5. IBAN ČSOB a mezinárodní platby
  6. Bezpečnostní tipy pro IBAN ČSOB
  7. Často kladené otázky o IBAN ČSOB

Co je to IBAN ČSOB?

IBAN ČSOB je zkratka pro International Bank Account Number a slouží k identifikaci vašeho bankovního účtu v mezinárodním platebním styku. Jedná se o standardizovaný formát čísla účtu, který umožňuje bankám po celém světě jednoznačně identifikovat váš účet a zajistit tak bezproblémový průběh plateb. Český IBAN má vždy 24 znaků a začíná kódem země "CZ". Následuje dvoumístný kontrolní kód, kód banky (pro ČSOB je to 0300) a desetimístné číslo vašeho bankovního účtu.

Struktura IBAN ČSOB

IBAN, neboli International Bank Account Number, je mezinárodní formát čísla bankovního účtu. V Česku má IBAN vždy 24 znaků a skládá se z:

Kódu země: První dva znaky tvoří kód země, pro Českou republiku je to "CZ".

Kontrolního čísla: Následují dvě číslice fungující jako kontrolní mechanismus.

Kódu banky: Další 4 znaky reprezentují kód banky, pro ČSOB je to "0300".

Předčíslí účtu (pokud existuje): Starší účty můžou mít 6místné předčíslí, nově se již nepoužívá.

Čísla účtu: Posledních 10 číslic tvoří základní číslo vašeho účtu u ČSOB.

Pro zjištění vašeho IBANu můžete využít internetové bankovnictví, výpis z účtu nebo kontaktovat vaši banku.

Kde najdu svůj IBAN ČSOB?

IBAN ČSOB snadno najdete hned několika způsoby. Nejjednodušeji ho zjistíte v internetovém bankovnictví ČSOB, kde ho uvidíte po přihlášení na úvodní stránce u vašeho účtu. Další možností je podívat se do mobilní aplikace ČSOB SmartBanking, kde je IBAN také snadno dostupný. Pokud nemáte přístup k elektronickému bankovnictví, najdete svůj IBAN i na výpisu z účtu, který vám chodí poštou. V případě, že žádný výpis nemáte, kontaktujte zákaznickou linku ČSOB nebo navštivte pobočku banky.

IBAN ČSOB a platby v ČR

IBAN kód u ČSOB pro platby v českých korunách začíná písmeny CZ a následuje ho 24 číslic. Tento kód jednoznačně identifikuje váš bankovní účet a umožňuje rychlé a bezchybné převody peněz. Pro platby v rámci ČSOB obvykle stačí zadat pouze osmimístné číslo účtu. Pro platby do jiných bank v ČR je ale nutné uvádět celý IBAN.

Při zadávání IBANu si vždy zkontrolujte jeho správnost, abyste předešli zdržení platby nebo jejímu odeslání na nesprávný účet. V případě nejasností se obraťte na svou banku.

IBAN ČSOB a mezinárodní platby

IBAN ČSOB se používá pro platby v rámci České republiky i pro mezinárodní platby. Skládá se z prefixu země (CZ pro Českou republiku), kontrolního čísla, kódu banky (0300 pro ČSOB) a čísla účtu. Pro mezinárodní platby je kromě IBANu potřeba také SWIFT kód ČSOB, který je CEKOCZPP.

Při zadávání mezinárodní platby je důležité vyplnit všechny údaje správně, aby se platba nezpozdila nebo se nevrátila zpět. Dále je potřeba počítat s tím, že za mezinárodní platby si banka obvykle účtuje poplatky.

Pro více informací o IBAN a mezinárodních platbách navštivte webové stránky ČSOB nebo kontaktujte zákaznickou linku.

Bezpečnostní tipy pro IBAN ČSOB

Své IBAN ČSOB nikdy nesdílejte s nikým, komu nedůvěřujete. ČSOB vás nikdy nebude žádat o sdílení vašeho IBANu emailem, telefonicky ani SMS zprávou. Pokud vás někdo kontaktuje s žádostí o sdílení vašeho IBANu, vždy si ověřte jeho identitu. Pravidelně si kontrolujte výpisy z účtu a všímejte si neznámých transakcí. Pokud zaznamenáte podezřelou aktivitu, okamžitě kontaktujte ČSOB. Při zadávání svého IBANu na internetu se ujistěte, že se nacházíte na zabezpečené webové stránce. Bezpečná webová stránka začíná na "https://" a v adresním řádku prohlížeče se zobrazuje ikona zámku. Chraňte své přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a nikdy je nesdílejte s nikým jiným. Používejte silné heslo, které se skládá z velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků.

Často kladené otázky o IBAN ČSOB

IBAN je zkratka pro International Bank Account Number. Je to mezinárodní standard pro identifikaci bankovních účtů. Česká spořitelna používá IBAN pro všechny své účty.

IBAN ČSOB se skládá z 24 znaků. Prvních 4 znaky jsou kódem země (CZ). Následují 2 kontrolní číslice. Dalších 8 znaků je kódem banky (0300). Posledních 10 znaků je číslem vašeho účtu.

Svůj IBAN najdete na výpisu z účtu, ve smlouvě o vedení účtu nebo v internetovém bankovnictví.

Pokud posíláte peníze do zahraničí, budete potřebovat IBAN příjemce. IBAN příjemce najdete na jeho výpisu z účtu nebo se ho můžete zeptat.

Publikováno: 07. 06. 2024

Kategorie: finance

Autor: JanNovak

Tagy: iban čsob | informace o iban čsob

Finance: Rozkrýváme záhadu - Portu Poplatky pod lupou

finance

11. 06. 2024

Končíte se stavebním spořením? Pozor na poplatek za předčasné ukončení!

finance

08. 06. 2024

Vše o IBAN ČSOB: Průvodce pro začátečníky

finance

07. 06. 2024

Průvodce pro začátečníky < Online vzdělávání pro každého (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6218

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.